Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ



Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα απεικονίζεται το μοναδιαίο κόστος παραγωγής. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο σε σχέση με τη Γερμανία που έχει το χαμηλότερο και αρκετά σταθερό από το 2000 και μετά.



Σε αυτό το σχεδιάγραμμα απεικονίζεται η παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής δηλαδή του συντελεστή εργασία και του συντελεστή κεφαλαίου. Η παραγωγικότητα μετρά την αποδοτικότητα με την οποία μια επιχείρηση ή μια χώρα μετατρέπει τους πόρους της σε τελικά αγαθά ή υπηρεσίες.



Συνολικές ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο το χρόνο.



Ονομαστικοί μισθοί ανά εργαζόμενο στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών (σε χιλ ευρώ)



Το ερώτημα που γεννιέται από όλα τα παραπάνω είναι το εξής. Αφού λοιπόν δουλεύουμε περισσότερο, αμειβόμαστε λιγότερο είμαστε πιο παραγωγικοί τότε γιατί το κόστος εργασίας είναι υψηλότερο;

Γιατί πολύ απλά η προστιθέμενη αξία της εργασίας του Έλληνα εργαζόμενου είναι αρκετά μικρή. Ο Γερμανός εργαζόμενος της βιομηχανίας εργάζεται το οχτάωρο του και παράγει πέντε μερσεντές και ο Έλληνας εργάζεται το οχτάωρο και η αξία του παραγόμενου προϊόντος του είναι λιγότερη από τη μία μερσεντές. Άρα λοιπόν ή ο Έλληνας αμείβεται πολύ ακριβά γι’ αυτό που παράγει ή ο Γερμανός αμείβεται με ψίχουλα. Αυτό που φαίνεται να ισχύει σύμφωνα με τα νέα δεδομένα είναι το πρώτο. Έτσι λοιπόν καταρτίζονται ατομικές συμβάσεις εργασίας με σκοπό τη μείωση του μοναδιαίου κόστους για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Ανταγωνιστικοί όμως σε σχέση με ποιόν και σε ποιά προϊόντα. Δεν θα γίνουμε ξαφνικά παραγωγοί προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Θα παράγουμε τα ίδια σε σχέση με πριν απλά με χαμηλότερο κόστος. Μακροπρόθεσμα όμως το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας δε θα λυθεί. Τα προϊόντα μας θα συνεχίζουν να υστερούν σε ποιότητα και συνεπώς πάλι το κόστος εργασίας θα είναι αρκετά υψηλό. Η ανταγωνιστικότητα όπως έχω ξαναπεί δε θα έρθει από την κινεζοποίηση της αγοράς εργασίας άλλα από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη παραγωγική διαδικασία. Το μόνο που μπορεί να πετύχει στη παρούσα φάση η μείωση των μισθών είναι η μείωση της προσφοράς εργασίας με όλα τα επακόλουθα όπως μείωση κατανάλωσης, μείωσης φορολογικών εσόδων κ. α. με αποτέλεσμα νέα μέτρα για να εξυπηρετηθεί ο προϋπολογισμός, ένα έργο δηλαδή που βλέπουμε συνεχώς αυτές τις μέρες.

4 σχόλια:

  1. χωρίς ρευστότητα-κεφάλαια,όμως, πως θα επενδύσουμε στην τεχνολογία...? η ποιότητα στοιχίζει ... και ο κατανάλωτης δεν την προτιμά αν δεν του αρέσει και η τιμή...δυστυχώς συμβιβάζεται με κάτι απλά φθηνότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μεταβλητή ποιότητα των εισαγόμενων προιόντων παίζει σημαντικότερο ρόλο απ' ότι οι τιμές τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Άρα εισάγούμε με βάση το κριτήριο της ποίοτητας πρώτα και μετά με βάση τις τιμές.(μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας).Όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας είναι γεγονός ότι στις μέρες μας η χρηματοδότηση μέσω τραπεζών είναι περιορισμένη.Όμως ο αγρότης για να παράγει ένα ποιοτικό προιόν το οποίο θα απυθύνεται στους καταναλωτές του εξωτερικόύ δεν χρειάζεται αρκετή χρηματοδότηση. Μεράκι και όραμα χρειάζεται.Αντ' αυτού προτιμά να βάζει φωτοβολταικά στο χωράφι του και να κάθεται.Δεν υπάρχει σωτηρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και ενημέρωση χρειάζεται...για νέες ποικιλίες..αλλά δεν παίρνει...ένω για φωτοβολταϊκά μαθαίνει από παντού!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με τα συμπεράσματά σου. Το ζήτημα των επενδύσεων στην παραγωγή, που θίγεται από τη ria, βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία στο σύνολο των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα φυσικά. Επενδύσεις στους παραγωγικούς τομείς δε γίνονται γιατί πλέον ο παρασιτισμός είναι εκείνος ο οποίος έλκει το σύνολο των τεράστιων συσσωρευμένων κεφαλαίων. Αυτό με τη ρευστότητα είναι ένα απίθανο παραμύθι. Από πότε οι τράπεζες είναι υπεύθυνες για την παροχή ρτευστότητας; Ποιός το καθόρισε αυτό και με ποιά κριτήρια; Γιατί δε γίνονταν επενδύσεις στους παραγωγικούς τομείς, και στην Ελλάδα, κατά τις εποχές των παχειών αγελάδων;Το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο από την ύπαρξη ή μη κεφαλαίων, Είναι καθαρά πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα. Ποτέ δεν υπήρξε έλλειψη κεφαλαίων στον καπιταλισμό. Η βιβλιογραφία είναι τεράστια. Όσο για τους αγρότες τους αδικείται φίλε μου και είμαι υποχρεομένος να διαφωνήσω. Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Φυσικά και θεωρώ καλοπροαίρετη την κριτικά σου αλλά τα πραγματολογικά δεδομένα δε μπορούν να στηρίξουν την άποψή σου νομίζω. Ψάξε τα στοιχεία. Χαίρε και καλή συνέχεια στη μπλογκόσφαιρα. Κουράγιο γιατί χρειαζόμαστε όλοι οι ανήσυχοι, ιδιαίτερα σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή